Orijen

Kutya

Macska

Konyháink

Díjaink

Webáruház

Fórum


MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOLUNK

SZENVEDÉLYESEN IMÁDJUK A KUTYÁKAT ÉS A MACSKÁKAT, TOVÁBBÁ A TERMÉKEINKET IS. ÉS TERMÉSZETESEN IMÁDUNK A GAZDIKKAL BESZÉLGETNI.

Az ORIJEN márka kiemelkedő minőségéhez szervesen illeszkedik a vásárlóink teljes körű informálása. Ezért, ha az alábbiakban nem találsz választ a kérdésedre, akkor az oldalon található Fórumon írd meg nekünk. Ha egy picit félénk vagy, akkor jöhet a kérdés az acana@acana.hu e-mail címre, de ha szeretsz beszélgetni, akkor nyugodtan hívd a következő számot: +36-30-688-38-49 (munkanapokon 9.00-18.00 óráig)


KÉRDÉSCSOPORTOK

BIOLOGICALLY APPROPRIATE

 • MIT JELENT A BIOLOGICALLY APPROPRIATE

  arrow

  A Biologically Appropriate oncepciója egyszerű: a kutya és a macska étrendjének tükröznie kell a húsok frissességét és változatosságát, mely jellemzi a természetes étrendjüket évezredek óta. További információkat ezen az oldalon találhatsz.

 • MIT JELENT A WHOLEPREY

  arrow

  Az egész prédaállat elfogyasztása biztosítja az összes tápanyagot a ragadozó számára, nincs is más a természetben (pl. táplálék-kiegészítők boltja). Az ORIJEN WholePrey raz ORIJEN márka evolúciójának egy újabb állomása. Az EgészPréda azt jelenti, hogy a húsok mellett belsőségeket és porcokat is felhasználunk a zsákmányállat arányaihoz hasonlóan. Ez teszi lehetővé, hogy jelentősen tudtuk csökkenteni a táplálék-kiegészítők mennyiségét és fajtáit.

 • MIT JELENT A MEATHMATH®?

  arrow

  HÚSMATEK: a Biologically Appropriate táplálék úgy van összeállítva, hogy illeszkedjen az állat emésztőrendszerének anatómiájához, hiszen ebben az esetben tudja megfelelően hasznosítani a tápanyagokat. A kutya és a macska a ragadozók rendjébe tartozik, ezért az étrendjüknek sok húst, nagy mennyiségű friss húst és többféle húst kell tartalmaznia. Könnyen megállapíthatod, hogy a kedvenced tápláléka Biológiailag Megfelelő vagy sem: csak a három húsbavágó kérdésre kell válaszolnod:

  • MENNYI A TELJES HÚSTARTALMA A SZÁRAZTÁPNAK?
  • MENNYI FRISS A FELHASZNÁLT HÚSOKBÓL?
  • HÁNYFÉLE HÚSBÓL KÉSZÜLT A TÁPLÁLÉK?

 • AZ ORIJEN TERMÉKEK MIÉRT TARTALMAZNAK GYÓGYNÖVÉNYEKET?

  arrow

  Az ORIJEN eledeleket úgy alkottuk meg, már amennyire lehetséges egy tápszemcsében megvalósítani, hogy illeszkedjenek a természetes étrendhez. A gyógyfüvek-és gyökerek részei a kutyák és macskák természetes táplálékának, híd szerepet töltenek be az ideális egészségi állapottól a csúcskondíció eléréséig. Az ORIJEN gyógynövényeit Észak-Amerika vezető homeopata állatorvosi válogatták össze.

 • MI A KÜLÖNBSÉG AZ ORIJEN ÉS AZ ACANA KÖZÖTT?

  arrow

  Számos különbség van az ACANA és az ORIJEN között, de mindkettő tükrözi azt a meggyőződésünket, hogy olyan étrenddel kell táplálni kedvencünket, amely Biologically Appropriate (Biológiailag Megfelelő) , és a gyár közelében termelt friss alapanyagokból készült. Természetesen saját magunk készítjük a termékeinket, nem gyártunk másnak, és nem gyártatunk más vállalattal.

  A legkönnyebben a 3 húsbavágó kérdés segítségével hasonlíthatod össze a 2 márkát:

  1. Mennyi hús?
  ORIJEN 85-90% húsból, az ACANA 50-75% húsból készül.

  2. Mennyi friss hús?
  Az ORIJEN húsainak 2/3-a, az ACANA húsainak 1/3- ½-e friss.

  3. Hányféle hús?
  Az ORIJEN eledelek akár 10 különféle húsból, míg az ACANA akár 5 különböző húsból is készülhetnek.

  Magyarán, az ORIJEN és az ACANA egyaránt a kutya-és macskafélék természetes étrendjét másolja le: rengeteg friss hús és alacsony szénhidrát. Habár az ACANA fehérjetartalma pár százalékkal alacsonyabb, de ezzel párhuzamosan kedvezőbb áron elérhető.

 • MIÉRT NEM TARTALMAZ AZ ORIJEN TÖBBFÉLE TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐT MÁS TÁPOKHOZ HASONLÓAN?

  arrow

  A természetben a ragadozó a zsákmányállat belső részeit fogyasztja el először mivel könnyen hozzáfér (de NEM a gyomor növényi tartalmát eszi meg!), és csak ezután következnek a húsok és a porcok

  A belsőségek gyakorlatilag egy tápanyagbombák, szinte az összes tápanyagok tartalmazzák, melyekre egy ragadozónak szüksége van, például az összes zsírban oldható vitamint, ásványi anyagokat, egészséges zsírokat és alapvető aminosavakat. A legjobban emészthető fehérjék is a belsőségekben vannak, nem a húsokban

  Pontosan ezért látható a macskaeledeleknél pl. taurin az analitikai összetevők között, de nincs az összetétel listájában; az EgészPréda táplálási filozófiának köszönhetően a felhasznált állati alapanyagok tartalmazzák ezt az aminosavat, ezért nem kell kiegészíteni (a hagyományos, döntően növényekből készült macskatápokban azért kell hozzáadni taurint az alapanyagokhoz, mivel a szegényes alapanyagok nem biztosítják a megfelelő mennyiséget; ezért olvasható a ’taurin’ az összetétel listájában is).

 • HOGYAN LEHETSÉGES, HOGY AZ ORIJEN ELEDELEK 15-20 % ZSÍRT TARTALMAZNAK, DE AZ ÖSSZETÉTEL LISTÁJÁBAN CSAK KIS MENNYISÉGŰ ZSÍR SZEREPEL?

  arrow

  Az ORIJEN nagy mennyiségű friss húsból készül. A friss hús két legnagyobb alkotórésze a fehérje és a zsír. Mivel rengeteg friss húst használunk fel, ezért kevés zsírt kell az alapanyagokhoz hozzáadnunk, ezért szerepel kevés zsír az összetétel listájában.

 • MI AZ ORIJEN GLÜKÓZAMINJÁNAK ÉS KONDROITINJÁNAK FORRÁSA? KIEGÉSZÍTŐK?

  arrow

  A glükózamin és a kondroitin természetes formában található az ORIJEN termékekben. Az ORIJENWholePrey zt jelenti, hogy a friss húsok porcokat is tartalmaznak a természetes arányoknak megfelelően.

  Az ORIJEN 85 % baromfiból, vörös húsból vagy halból készül. A friss húsok tele vannak glükózaminnal és kondroitinnal, a halakat pedig egészben főzzük meg, ezért egyértelmű, hogy tartalmaznak porcokat. Ezért nem találhatod meg a kondroitint és a glükózamint az összetételben, de az analitikai összetevők között szerepel.

HELYI FRISS ALAPANYAGOK

 • HONNAN SZÁRMAZNAK AZ ALAPANYAGAINK?

  arrow

  A beszállítóinkat nagy gondossággal választjuk ki, a termékeink magas minőségéhez állítjuk be az alapanyagaink minőségi követelményeit. Olyan helyi farmerekkel, rancserekkel és halászokkal működünk együtt, akik értékei illeszkednek a miénkhez, ezért büszkén megnevezzük és hirdetjük őket. A beszállítóink friss, nekünk termelt GMO-mentes alapanyagokkal látnak el minket, melyeket etikusan és fenntarthatóan állítottak elő. A gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények élelmiszeripari minőségűek, az összes állati alapanyag emberi fogyasztásra alkalmas állatokból származik.

 • AZ ORIJEN ALAPANYAGAI EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMASAK?

  arrow

  Az általunk használt friss húsok, dehidratált húsok és zsírok olyan állatokból származnak, melyek emberi fogyasztásra alkalmasak, 3-as kategóriájú üzemekben készültek (élelmiszerek előállítására alkalmas üzemek, mosás során keletkező maradékot nem használnak, 4-D* állati részek nem engedélyezettek a helyszínen).

  Az összes gyümölcs és zöldség is emberi fogyasztásra alkalmas.

  *A kutya-és macskaledelek részére gyártott húslisztek különböző minőségűek, attól függően, hogy miből készülnek. A ’4-D’ jelző a dead (elpusztult), dying (döglődő), diseased (fertőzött), disabled (bénult) állatokra vonatkozik.

 • FRISS VAGY NYERS? - MI A KÜLÖNBSÉG?

  arrow

  A friss húsok esetében a hűtés az egyetlen tartósítási mód. A nyers húsokat gyorsfagyasztjuk a szezonjukban, így megőrizzük természetes tulajdonságaikat.

  Szemben a legtöbb hagyományos száraztáppal, az ORIJEN környékről származó húsokból készül, melyek naponta frissen vagy nyersen érkeznek, és ez a kulcsa a kiemelkedő ízletességnek, kevés kutya és macska tud ellenállni.

 • AZ ORIJEN ÉS ACANA TERMÉKEK TARTALMAZNAK BÁRMILYEN KÍNÁBÓL SZÁRMAZÓ ALAPANYAGOT?

  arrow

  Semmilyen alapanyagot nem vásárlunk Kínából, a vitaminok és ásványi anyagok sem származnak Kínából- a termékeink 100 % Kína-mentesek!

 • ETHOXYQUIN- AZ ORIJEN TARTALMAZ ETHOXYQUINT?

  arrow

  A Champion alapanyagait és termékeit sohasem tartósították Ethoxyquinnel vagy bármilyen más kémiai tartósítószerrel.

  Az Ethoxyquin általánosan használt tartósítószer a halalapanyagoknál, ezért gyakran előfordul az Észak-Amerikában gyártott halas termékekben.

  FRISS HAL: a friss halainkat vadon fogják a régiónkban és FRISSEN érkeznek a konyhánkba, ezért használjuk a ’semmi fagyasztás és semmi tartósítószer’ jelölést. A friss halaink sohasem tartalmaznak Ethoxyquint.

  DEHIDRATÁLT HAL: az Ethoxyquin általánosan használt a halliszt ellátási láncában, ezért a Champion közvetlenül szerződik a beszállítókkal (nem brókerek vagy közvetítők) és felárat fizetünk nekik, hogy a dehidratált halainkat E-vitaminok keverékével és gyógynövénykivonatokkal tartósítsák. A dehidratált halaink sohasem tartalmaznak Ethoxyquint.

  A Champion Ethoxyquin szabványa a nyomelemek szintjén van meghatározva, az Ethoxyquin mennyisége nem lépheti túl a 5 ppm (part pert million - az egész milliomod része) mennyiséget. Ez másképpen 0,0005 %, vagy az 1 % egyezredének a fele- a legalacsonyabb mennyiség, amit a legtöbb hitelesített laboratórium még képes kimutatni.

 • BHA/BHT – AZ ORIJEN TARTALMAZ ILYEN TARTÓSÍTÓKAT?

  arrow

  A Champion sohasem használt BHA és BHT tartósítókat vagy bármilyen más kémia tartósítószereket. Továbbá az alapanyagaink sem tartalmaznak mesterséges tartósítókat, ezért az ORIJEN termékekben sincsenek vegyipari ’alkotások’.

  Helyettük E-vitaminok és gyógynövények szabadalmaztatott keverékét használjuk.

  Mivel a BHA és a BHT általánosan jelen van a kisállateledelek alapanyagainak ellátási láncában (például, a BHA és a BHT gyakran előfordul a csirkék, pulykák vagy kacsák takarmányában), ezért mi kizárólag olyan beszállítókkal dolgozunk együtt, akik garantálják, hogy alapanyagaik megfelelnek a Champion ’kereskedelmi forgalomba hozható’ termékre vonatkozó szabványainak.

  A Champion BHA/BHT szabványa a nyomelemek szintjén van meghatározva, a BHA/BHT mennyisége nem lépheti túl a 5 ppm (part pert million- az egész milliomod része) mennyiséget. Ez másképpen 0,0005 %, vagy az 1 % egyezredének a fele- a legalacsonyabb mennyiség, amit a legtöbb hitelesített laboratórium még képes kimutatni.

NINCS BÉRGYÁRTÁS

 • KI ÉS HOL GYÁRTJA AZ ORIJEN TERMÉKEKET?

  arrow

  A Champion Petfoods LP gyártja az ORIJEN és ACANA termékeket. Kizárólag Kanada Alberta tartományában, Morinville városa mellett található NorthStar® konyháinkban főzzük az eledeleinket.

  A fagyasztva szárított jutalomfalatokat és eledeleket a Freeze-Dry konyhánkban készítjük Oakville-ben, Ontario, Kanada. (2017 januárjában nyílt meg a legújabb gyárunk Kentucky államban, amely kizárólag az USA piacára fog termelni.)

  Egyszerű a hozzáállásunk- nem engedjük, hogy termékeinket más gyártsa, és mi sem gyártunk más márkákat.

 • MILYEN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI MÓDSZEREKET ALKALMAZUNK?

  arrow

  Az alapanyagok előkészítésének és a gyártás minden fázisában mind a Jó Gyártás Alapelveit (Good Manufacturing Principals) – egy világszerte használt rendszer a gyártás ellenőrzésére, irányítására és a termékek minőségének tesztelésére – és a HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points - Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon) rendszert használjuk.

  A minőségbiztosítás menedzsmentje nem ér véget a gyáraink falainál, az alapanyagok beszállóitól kezdve kereskedőinkig, minden területre fokozottan figyelünk. Az összes húsalapanyagot a Kanadai Kormány ellenőrzi, és olyan állatokból származnak, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak.

  A friss húsaink - csirke, pulyka, halak, marha, sertés, vaddisznó, bölény és bárány- a környék mezőgazdasági termelőitől és élelmiszer előállítására is alkalmas üzemeiből származnak. A friss, helyi alapanyagaink valóban megfelelnek az AAFCO "friss" jelzőre vonatkozó definíciójának: a hűtés az egyetlen engedélyezett tartósítási eljárás, nincs hőkezelés, nincs fagyasztás vagy mesterséges tartósítószerek.

  De talán legjobb bizonyíték a termékeink magas minőségére a nemzetközi elismertségünk és hitelességünk. A Champion-nál sohasem szervezzük ki a gyártást. A vásárlóink biztosak lehetnek abban, hogy az ORIJEN nem készülhet más gyárban, csak a saját konyhánkban.

 • MIÉRT NINCS ORIJEN KONZERV?

  arrow

  A konzervgyártás teljesen más folyamat, mint a szárazeledelek készítése, azaz egy külön gyár szükséges hozzá. Éppen ezért nagyon sok márka kiszervezi a konzervek gyártását, Észak-Amerikában egy-két hatalmas üzemben készül a konzervek döntő többsége. Számunkra nem járható ez az út, hiszen filozófiánk alapja, hogy minden termékünket saját magunk készítünk, kizárólag így tudjuk garantálni a magas minőséget folyamatosan, tehát nem tervezzük ORIJEN konzervek gyártását.

  Az ORIJEN Freeze-Dried eledelek tökéletes alternatívái a hagyományos konzerveknek. Ellentétben a konzervekkel az ORIJEN fagyasztva szárított termékek friss alapanyagokból készülnek, 90 %-ban friss vagy nyers húsokból, továbbá nincsen magas hőmérséklet a gyártás folyamán, ezért az alapanyagok megőrzik kedvező tulajdonságaikat. A konzervgyártás során magas hőmérsékleten hőkezelik az alapanyagokat, emiatt az értékes tápanyagok sérülnek.

 • MI A HELYZET AZ ÁLLATKÍSÉRLETEKKEL?

  arrow

  Sokan teszik fel nekünk ezt a kérdést, álláspontunk egyértelmű: kizárólag etetési teszteket végzünk és csak a saját állatainkkal. Ha bármi probléma adódna kedvenceinkkel, akkor az más macskákkal és kutyákkal is előfordulhat.

  Ezek a tesztek ún. 'nem invazívak', azaz kizárólag a termékek ízletességét, a vizelet pH-értékét, az emészthetőséget (csak székletvizsgálat segítségével) vizsgálják. Ezenkívül az Észak-Amerikában kötelező AAFCO etetési próbáját hajtjuk végre legutoljára (ez utóbbi kötelező az értékesítés megkezdése előtt).

CSOMAGOLÁS ÉS TÁROLÁS

 • EGYES ZSÁKOK MIÉRT VÁKUUMOSAK, MÁSOK MIÉRT NEM?

  arrow

  A népszerű hiedelemmel ellentétben, nem használunk vákuumcsomagolást. Azért, hogy a termék minél tovább friss maradjon, a vékony fóliázott fémből készült ORIJEN és ACANA zsákok tökéletesen zárnak, még az oxigén molekulák sem képesek bejutni a zsákba, vagy kijutni onnan. Ha egy zsákot lezártak, az oxigén áramlása lehetetlen. Természetesen valamennyi oxigén marad a zsákokban lezárás után is, attól függően, hogy a levegőevakuáló /kiszívó automata rendszer (ez nem vákuumcsomagoló!), milyen mennyiséget képes eltávolítani.

  A zsákban rekedt levegő mennyisége függ attól, hogyan töltődnek a zsákba a tápszemcsék, milyen a termék sűrűsége és a környezet hőmérséklete. A felsoroltak miatt, egyes zsákokba kevesebb levegő marad, és mivel nincs mozgás se ki se be, ezért tűnik vákuumcsomagolásnak.

  Ennek a minőség szempontjából nincs jelentősége, a lazább (nem vákuumos) zsákokba is ugyanolyan minőségű marad a száraztáp.

 • HOGYAN TÁROLJUK AZ ORIJEN TERMÉKEKET?

  arrow

  A zsák felbontása után az ORIJEN szárazeledelt legcélszerűbb a lakáson belül, egy jól zárható, semleges hatású anyagból készült tároló eszközben (pl. műanyag) tartani. Illetve számos ORIJEN zsák már visszazárható funkcióval is rendelkezik. Ha nincs húzózár kialakítva a csomagoláson, a zsák akkor is megfelel a tárolásra, mivel nagyon jó minőségű anyagból készült; a zsák felső részét össze kell göngyölni /csavarni, amíg a lehető legkevesebb levegő marad benne, és pl. egy csipesszel lehet rögzíteni.

  Nem kell hűteni az ORIJEN termékeket, az ideális tárolási hőmérséklet 10-20 °C között van. A magas hőmérséklet hosszabb távon fokozhatja az oxidációt és csökkentheti a szavatossági időt. A fény is hasonló hatást okozhat. Az állandó tárolást hűvös és sötét helyen javasoljuk.

 • HOL TALÁLHATÓ A CSOMAGOLÁSON A LEJÁRATI IDŐ?

  arrow

  A zsák tetején, a hátoldalon olvashatóak a szavatossági idővel kapcsolatos információk és gyártási szám. A lejárat pontos dátuma a BB (best before) betűk után olvasható nap, hó, év sorrendben.

  Egy példa: BB 06 FEB 2019 - a termék 2019. február 6-ig őrzi meg a szavatosságát.

  A gyártástól számítva 18 hónap az ORIJEN szavatossági ideje. A termék minőségére a magas hőmérséklet, a nedvesség és a fény van a legnagyobb káros hatással, ezért fontos a megfelelő körülmények közötti tárolás.

ETETÉSI TANÁCSOK

 • MILYEN JAVASLATAI VANNAK A GYÁRTÓNAK?

  arrow

  Napi kétszeri etetést javaslunk, az etetési táblázatban szereplő mennyiséget két részletben kell adni az állatnak, az etetések között legalább 8-12 óra teljen el. Az ajánlott mennyiségen lehet változtatni az ideális súly fenntartása érdekében, a túlsúly az kedvenceinknél is egészségügyi kockázatokkal jár.

  VÍZ: a kutya és a macska testének hozzávetőleg 70 százaléka víz (mint az ember esetében), ezért a friss és tiszta víz nélkülözhetetlen. Valójában a víz a legfontosabb tápanyag, ügyeljünk rá, hogy mindig elérhető legyen.

  NE ETESD TÚL! Számos kutyusnak és cicusnak szinte végtelen az étvágya, ha kapnak esznek. Az ORIJEN termékek nagyon ízletesek, ezért fokozottan ügyelj arra, hogy ne egyen túl sokat az állat.

  A legtöbb esetben nagyon egyszerűen lehet helyrehozni a problémát: csökkenteni kell a napi adag mennyiségét, és kemény lesz a széklet. A szükségesnél elfogyasztott nagyobb mennyiséget az emésztőrendszer nem tudja megfelelően feldolgozni, pontosabban a vastagbélben nem formálódik megfelelő állagú széklet, és ezért lesz laza a végtermék (talán felesleges is megjegyezni, de az az ember esetében is pontosan így működik).

  Túlsúly: Közhely, hogy az elhízáshoz számos egészségügyi probléma szorosan kapcsolódik. Ezért fontos pontosan belőni a napi adag mennyiségét, ami valójában a napi kalóriabevitelt jelenti. Az etetési táblázatban található értékek csak az induló mennyiségeket jelentik, melyek változhatnak, hiszen minden állat különböző.

  Rendszeresen ellenőrizd a testsúlyt, ha sovány az állat, akkor pár százalékkal emeld a napi adagot (kalóriát), ha pedig felszalad néhány kilogramm, akkor csökkenteni kell a napi mennyiséget.

  Állandóan úgy viselkednek, mintha éhen halnának. Legyél szigorú a kedvenced érdekében, és ne engedj: ha kutyád vagy macskád testi kondíciója tökéletes, akkor nem kell többet adni neki. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezt a tanácsot szinte lehetetlen betartani, de érdemes próbálkozni (ahogyan a saját esetünkben is tesszük mi emberek).

  JUTALOMFALAT: Imádjuk jutalmazni a kutyánkat vagy a cicánkat, sajnos itt is jön a ’DE’. De a mértékletességet itt is tartsuk be: a jutalomfalatok mennyisége maximum 10 %-át érje el az állat napi energiabevitelének, a fennmaradó mennyiség a teljes értékű szárazeledel legyen (a jutalomfalat nem teljes értékű táplálék, mivel nem tartalmazza az összes szükséges tápanyagot)

  Gyakori jutalmazás esetén, például kutyasuliban, kisebb darabokra is törheted a jutalomfalatokat.

 • MI A ROTÁCIÓS ETETÉS? AZ ORIJEN-NEL ETETHETEK ÍGY?

  arrow

  A különféle ORIJEN termékek rendszeres váltogatása megelőzheti azt, hogy az állat ráun egy termékre, amit hosszú ideje eszik. Továbbá a többféle fehérje-és zsírforráshoz jut hozzá, és ez a változatos étrend áll közel a természeteshez, hiszen a ragadozók többféle prédával táplálkoznak. Zsákonkénti rotálást javaslunk, azaz, ha elfogy egy zsák ORIJEN, akkor a következő egy másfajta húsokból készült termék legyen (ne minden esetben kövessük ezt a tanácsot, vegyünk például egy Yorkit és egy 11,4 kg-os zsákot!).

  Ha áttérünk egy új termékre, akkor először két terméket fele-fele arányban adjuk, megkönnyítve az átállást. Nagyon sok állatnál nem jelent gondot az azonnali váltás, de az érzékenyebbeknél igen. Ebben az esetben a 7-10 napos fokozatos átállás ajánlott (ld. következő kérdés).

 • MILYEN MÓDSZERREL VÁLTSAK EGY ÚJ SZÁRAZTÁPRA?

  arrow

  A kutyák és a macskák általában hosszabb ideig ugyanazt a terméket fogyasztják. Éppen ezért egy hirtelen tápváltás megviselheti az emésztőrendszerüket, időt kell adni az átállásra, amíg a bélben élő mikroorganizmusok megbarátkoznak az új étrenddel.

  Ha egy hagyományos tápról ORIJEN-re váltasz, célszerű időt hagyni az emésztőrendszernek, hogy alkalmazkodjon a korszerűbb és tápanyagdús étrendhez. Fokozatosan álljatok át! Az első nap adjál a kutyának 25 % ORIJEN-t és 75 % régi tápot. 7 – 10 napon keresztül emeld az ORIJEN mennyiségét, és ezzel párhuzamosan csökkentsd a régi eledelt, amíg kizárólag ORIJEN lesz az etetőtálban.

  Ha egyik ORIJEN eledelről váltasz egy másikra, akkor elég lehet 5-7 nap a váltásra, de az állatok többsége gond nélkül azonnal átáll.

TÁPLÁLÁS ÉS EGÉSZSÉG

 • A MAGAS FEHÉRJE EGÉSZSÉGES?

  arrow

  Természetesen! Számos hiedelem él a köztudatban a magas fehérjéről, régebben nagyon sok vásárlónk tett fel aggódó kérdéseket ezzel kapcsolatban, manapság már nagyon ritkán fordulnak hozzánk ezzel.

  Az elmúlt évtizedekben számtalan tanulmány cáfolta meg a fehérjével kapcsolatos mítoszokat, más szóval a tudomány álláspontja egyértelmű: nincs semmi probléma a fehérjével. Ennek ellenére még élnek különféle mítoszok, az alacsony fehérjés és magas gabonatartalmú (vagy burgonya) tápokat gyártóknak köszönhetően, hiszen az ilyen összetételű termékeket olcsóbb előállítani.

  Az igazság nagyon egyszerű: az összes fajta kutya és macska biológiai szükségletét a bőséges fehérje elégíti ki. A sok hús és a kevés szénhidrát illeszkedik a természetes étrendhez, a kutya és a macska emésztőrendszerének felépítéséhez, a makrotápanyagok ilyen aránya nélkülözhetetlen a tökéletes egészségügyi kondícióhoz.

  A hagyományos száraztápok rengeteg szénhidrátot (40-50 %) és kevés fehérjét tartalmaznak. A szénhidrát nem része a természetes tápláléknak, ezért a macskának és a kutyának szinte nincs is szénhidrátszükséglete, ha van egyáltalán, akkor az elhanyagolható.

  A ragadozók leghatékonyabban állati fehérjékből és zsírokból tudják a szervezet számára szükséges energiát kinyerni, és nem szénhidrátokból, illetve gabonákból.

  Ha részletesebben érdekel a témakör, akkor a KÖNYVTÁR oldalon rengeteg hasznos információt találhatsz!

 • A MAGAS FEHÉRJE KÁROSÍTJA A VESÉKET?

  arrow

  Nem. Egyetlen tudományos vizsgálat sem mutatta ki, hogy a bőséges fehérjének káros hatásai lennének a macskák vagy a kutyák veséire. További információk a Könyvtár oldalon!

 • AZ ORIJEN TÁMOGATJA A HÚGYÚTI RENDSZER EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT?

  arrow

  Igen. A magas hús-és alacsony magnézium-tartalomnak köszönhetően az ORIJEN természetesen savas és ez jótékony hatással van a kiválasztó rendszer működésére.

  A kisállatok könnyen kaphatnak húgyúti fertőzéseket és hajlamosak arra, hogy húgykövek alakuljanak ki bennük. Ezért nagyon fontos biztosítani a friss vízhez való hozzáférést, mivel a megfelelő folyadékmennyiség folyamatosan mossa át a kiválasztó szerveket és hígítja a vizeletet. Az ORIJEN gazdagon tartalmaz fehérjét, továbbá magas tápanyagsűrűségű, ezért több víz szükséges az emésztőrendszer hatékony működéséhez. Az ORIJEN enyhén savas, pH-értéke 5,5 és 6 között található, ezért jelentősen hozzájárul a húgyhólyag egészséges működéséhez a kutyák és macskák esetében egyaránt.

 • AZ ORIJEN MEGFELELŐ TÚLSÚLYOS ÁLLATOKNAK?

  arrow

  Természetesen igen! Az ORIJEN makrotápanyagainak összetétele megfelel a biológiai szükségleteknek, ezért az állat szervezete több energiát nyer a fehérjékből, mint a szénhidrátokból.

  A szénhidrát üres kalória, mivel nincs nélkülözhetetlen funkciója a szervezet működésében, kizárólag energiát biztosít; a szénhidrátok cukorrá / glükózzá alakulnak át az emésztés során, és ezt használják a sejtek energiaforrásként az inzulin hormon segítségével. Ha felesleges, illetve túl sok szénhidrátot tartalmaz egy étrend, a vérben áramló sok cukor azonnal fokozza a hasnyálmirigyek inzulintermelését, és a vérben keringő rengeteg inzulin növelheti a zsírraktárak méretét, inzulinrezisztenciát okozhat, és ezután már egyenes út vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez.

  A fehérje ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát, de számos nélkülözhetetlen funkciója van. Szemben a szénhidráttal, a fehérje esszenciális tápanyag (hasonlóan a zsírhoz), nélkülözhetetlen az élethez, és kiváló energiaforrás egy ragadozó számára.

 • AZ ORIJEN ALKALMAS NAGYTESTŰ KÖLYÖKKUTYÁK TÁPLÁLÁSÁRA?

  arrow

  Igen. Az ORIJEN PUPPY LARGE tápanyagainak összeállítása során kizárólag a nagytestű kölyök szükségleteit vettük figyelembe.

  Az Amerikai Állatorvosi Táplálkozástudomány Kollégiuma (ACVN- American College of Veterinary Nutrition) szerint a nagytestű kölyöknek növekedési szakaszban csökkentett energiatartalmú étrendre van szüksége, melyben az ásványi anyagok mennyisége mérsékelt, és egymáshoz viszonyított arányuk az előírt értékek között vannak. Az ORIJEN PUPPY LARGE ennek megfelelően lett kifejlesztve:

  1. Az ORIJEN Puppy Large kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az ORIJEN Puppy, ezért csökken az elhízás esélye. A termék alacsony glikémiás terhelése is elősegíti a megfelelő testsúly fenntartását.

  2. A kalcium mennyisége 1,1 % és 1,4 % között van.

  3. A kalcium és a foszfor aránya, melyet szintén előírnak a hatóságok, optimális a növésben lévő nagytestű kölyök számára (1,2:1 - 1,4:1)

 • NAGYTESTŰ KUTYÁK – A MAGAS FEHÉRJE HATÁSSAL VAN AZ ÍZÜLETEKRE?

  arrow

  Hollandiában már az 1990-es évek elején dán dogokkal végzett kísérletek bebizonyították, hogy a fehérje mennyisége nincs jelentős hatással a csontrendszer fejlődésére. A magas fehérjetartalmú étrend nem emeli a csípődiszplázia és az osztekondrózis betegségcsoportba tartozó elváltozások kialakulásának kockázatát, továbbá nincsen hatással a csontok hosszirányú növekedésének sebességére. Ráadásul, mialatt a fehérje nem okoz ortopédiai elváltozásokat, más tápanyagok (kalcium és foszfor) okozhatnak!

  Tehát a fehérje nem jelent problémát, ellenben az elhízás, a túlzott ásványianyag-bevitel és a genetikai hajlam okozhat csontrendszeri elváltozásokat. A legtöbb ilyen jellegű betegség örökletes, és a túlsúly jelentősen fokozza az ortopédiai problémák kialakulásának kockázatát már fiatal korban, és ízületi gyulladások formájában a későbbiek folyamán.

 • AZ ORIJEN MEGFELELŐ IDŐS KUTYUSOKNAK IS?

  arrow

  Igen! Az idős kutyának több fehérjére van szüksége, mint a felnőtt társának!

  Hagyományosan alacsony fehérjebevitelt javasoltak az idős állatoknak, amely ajánlást a tudomány teljesen megcáfolt. A kor előrehaladtával a szervezetnek egyre fontosabb a fehérje ahhoz, hogy egészségesen működjön.

  Az idős állat már kevesebbet mozog, ezért kevesebb kalóriára van szüksége. Ezt úgy érhetjük el, hogy a három energiát biztosító tápanyagból kettőnek, a zsírnak és a szénhidrátnak, a mennyiségét csökkentjük. Ebben a korban is van szükség zsírokra, döntően telítetlen Omega 3 zsírsavakra, melyek számos idős korban gyakran előforduló egészségügyi problémára hatnak jótékonyan.

  Azonban szénhidrátra nem nagyon van szüksége az egyre kevesebbet mozgó öreg kutyusnak. A szénhidrát üres kalória semmi több, azaz kizárólag energiát biztosít a szervezet számára, más hasznossága nincsen. Ha egy szárazeledel kevés szénhidrátot tartalmaz, akkor bőven kell tartalmaznia fehérjéket, hiszen kell valaminek lennie a zsákban; az összefüggés nagyon egyszerű: bőséges fehérje = kevés szénhidrát.

  A másik tudományos érv a bőséges fehérjebevitel mellett az, hogy az idős szervezet már kevésbé hatékonyan tud az elfogyasztott táplálékból a szervezet működéséhez szükséges fehérjéket előállítani (szintetizálni), emiatt az állat fehérjetartaléka alacsony. Ha folyamatosan nem elegendő mennyiségben fogyaszt az idős kutya fehérjét, akkor a szervezet a fehérjeraktárakból (pl. izomzat) pótolja a hiányt, és szépen lassan elindul a leépülés.

  Röviden: kevés fehérje etetésével meggyorsítjuk az öregedés folyamatát, és jelentősen csökkentjük a kedvencünk életkilátásait!

 • HOL TALÁLHATOM MEG A CSOMAGOLÁSON SZÁRAZTÁPBAN TALÁLHATÓ SZÉNHIDRÁTOK MENNYISÉGÉT?

  arrow

  Az észak-amerikai előírások nem kötelezik a gyártókat, hogy feltüntessék az emészthető szénhidrátok mennyiségét az analitikai összetevők között (itt található a fehérje, zsír, étrendi rost stb. mennyiségei). Ezért nincs tudatában annak nagyon sok gazdi, hogy a hagyományos száraztápok sokszor több mint 50 % szénhidrátot tartalmaznak.

  De a csomagoláson feltüntetett értékekből (analitikai összetevők) könnyen kiszámolhatod, mennyi szénhidrátot eszik a kedvenced. Add össze a fehérje, a zsír, a nedvesség, az étrendi rost és a hamu mennyiségét, illetve a megadott százalékokat. Ezt az értéket kell kivonnod 100 %-ból és megkapod a szénhidrátok hozzávetőleges mennyiségét. Ezt nevezik NFE (Nitrogén Free Extract- Nitrogénmentes kivonat) értékének.

 • AZ ORIJEN JÓDTARTALMA MAGAS?

  arrow

  Nem. Az ORIJEN jódtartalma min. 1,8 mg/kg és max. 7,3 mg/kg között található, közel az AAFCO által megállapított alsó értékhez (az AAFCO a kutyáknak gyártott száraztápokban min. 1,5 mg/kg és max. 50 mg/kg tartományt ad meg a jód esetében).

BA-icon-small
BIOLOGICALLY APPROPRIATE™
FRISS, HELYI ALAPANYAGOK
NO-icon-small
NINCS BÉRGYÁRTÁS