Orijen

Kutya

Macska

Konyháink

Díjaink

Webáruház

Fórum


Efi
2006-10-01 22:00:00
Ez látod igaz:) :) :)
A környéken lehet-e kapni valahol?? Ugyanis az összetétele nagyon jónak ígérkezik!;)

Rege
2006-10-01 22:00:00
Pár évre megoldódna a kutyik étkezése! :)

Efi
2006-09-30 22:00:00
Köszi!
Kár, 2db Bichon Havanesem van, Nekik ennyit talán nem kellene egyszerre rendelni ;).

ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
Kedves EFI! Sehol! Ha min. 2 db 13,5 kg zsákot rendelsz, akkor mi házhozszállítjuk (ld. Árak/tenyésztői árlista). A másik lehetőség a www.webkutya.hu oldalon talán már a jövő héten megrendelhető a termék. Sajnos, a kiskereskedők minden újtól félnek, ezért nem rendelnek a termékből. P.

Efi
2006-09-29 22:00:00
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy Kiskunhalason, vagy környékén hol lehet kapni ilyen tápot?

ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
UTOLSÓ RÉSZ- Higgye el, a világ és a tudomány is gyorsan változik. Véleményünk változatlan: a kutyának és macskának a legtermészetesebb eledelnek bőséges fehérjét, kevés szénhidrátot kell tartalmaznia. A gabonák nem élettani szükségletei a kedvenceinknek. Igen, a mi vállalkozásunk is „kőkemény üzlet”, ahogy nagyon sok minden a világban (még a tudomány is kőkemény biznisz!). Egy olyan kis családi cég, mint az ORIJEN és az ACANA termékek gyártója, csak úgy maradhat versenyben a multinacionális márkákkal szemben, ha kiváló minőségű, speciális termékeket gyárt. Tisztelettel: Pólik László


ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
V. RÉSZ- VEGYES: Természetesen én is csak példaként hoztam fel az egymázsás kölyköt. Ön szerint a le nem bontott fehérje is zsírként raktározódik, akkor miért ajánlanak magas fehérjetartalmú táplálékot a diéta esetén (ld. www.acana.hu oldalon található hírek között!). Lenyűgözve olvasom azt, hogy mind az amerikai és a magyar vásárlói szokásokkal tisztában van! Állításával nem akarok vitatkozni, de a véleményén páran elmosolyodnak. Nem értem, hogy jön ide a 13 magyar Nobel-díjas?! Én nem becsülöm le a magyar szakembereket, csak a munkájuk eredményét nem láttam még (természetesen a kisállateledelek gyártása területén).

ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
IV. RÉSZ SZÉNHIDRÁT és GABONÁK: Azért van rengeteg szénhidrát (keményítő) a száraztápokban, mert főként gabonaféléket tartalmaznak (az ORIJEN gabonamentes!). Ahogy Ön is említette, a növényi alapanyagokat alaposan „megdolgozzák”, és ezért tudja a feltárt keményítőt a kutya megemészteni. Ha csak az iparilag feldogozott növényi alkotóelemeket tudja a kutya megemészteni, akkor nem értem azt, hogy miként módosult az emésztőrendszere? Mi az agyondarált, agyonfőzött stb. keményítőben a természetes? Vagy az iparág több ezer éve alakult ki? Az érvei sokszor ellentmondanak egymásnak. Gabonákat két fő okból kezdtek el használni, és használnak ma is a tápgyártók: 1. olcsó energiaforrás 2. a keményítőtartalma összetartja a tápszemcséket. És nem azért, mert kutatók rádöbbentek arra, a múlt század húszas éveiben, hogy a kutya búzát, kukoricát és rizst stb. kezdett el fogyasztani, ezért ezek a növények legmegfelelőbbek a tápokban.


ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
III. RÉSZ-A TÖRTÉNELEM: Amilyen precízen elemezte minden mondatomat, olyan elnagyoltan írta le a kutya történetét. Érdekes megközelítés a kutyának, mint „négylábú emésztőgödörnek” a történelem távlataiba helyezése. Csak a kutyák egy csoportja ehetett esetleg gabonákat cca. 10 ezer éve a „termékeny félhold” vidékén, ahol a gabonák termesztése elkezdődött, mivel a földművelés technikája folyamatosan terjedt a Földön. A genetikailag egységes (hasonlóan az emberhez), azaz közös őstől származó kutyafélék emésztőrendszere evolúciós mértékkel egy pillanat alatt megváltozott, Ön szerint. Egyes népcsoportok csak 3-4 ezer éve termelnek gabonákat! A macska emésztőrendszere miért nem változott meg? Csak érdekességként említem meg, hogy az első kutyasírokat 17 ezer évesre becsülik. Észak-Amerikában találtak egy 7000 éves kutyatetemet, amely magas kor ért meg. A maradvány vizsgálata során, számos gyógyult sebesülést találtak, amely a fokozott gondoskodásra utal stb. Persze nem azt állítom, hogy minden kutya „jól élt”, de nem hiszem, hogy szegényesebb táplálékon éltek, mint jelenkori fajtársaik százezrei, akiknek csak a száz-kétszáz forintos száraztáp jut.

ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
II: RÉSZ- A KÍSÉRLETEK: A fehérjék vesékre káros hatásairól szóló mítosz valószínűleg onnan származik, hogy régebben a vese problémával küzdő állatoknak alacsony fehérjetartalmú étrendet írtak elő. Számos kísérletet végeztek, csak egy-két érdekességet emelnék ki az általam ismert publikációkból. Az egyik kutatás során kutyákat két csoportra osztották. Mindkét csoportba tartozó kutyák egyik veséjét eltávolították, ezzel növelték a terheltségét és a sérülékenységét a megmaradt vesének. Az egyik csoport alacsony (18%), a másik csoport magasabb fehérjetartalmú (34%) táplálékot kapott az elkövetkező négy évben. A kísérlet eredménye szerint, a magasabb fehérjetartalmú tápláléknak nem volt mellékhatása, sőt a csoport kutyái között halálozási arány is kedvezőbb volt, mint a kevesebb fehérjét (18%) fogyasztó csoportban! AGARAK: Intenzív edzés alatt, kutyák változó mennyiségű fehérjével (16%-tól 40 %-ig) voltak táplálva. Az alacsony fehérjetartalmú eledellel (16 és 24 % között) etetett kutyák számos sérülést szereztek az edzések alatt, de az összes olyan állatnak abba kellet hagyni az edzést, amelyek csak 16 %-os fehérjetartalmú táplálékot kaptak. Ellenben a bőséges fehérjét (32 % és 40 % között) fogyasztó kutyák közül egy sem sérült meg az edzések folyamán. A kutyák táplálkozásával foglalkozó kutatóknak az volt a céljuk, hogy a munkakutyáknak kifejlesszenek egy olyan eledelt, amely biztosítja a szükséges energiát, ha kell a fehérjék felhasználásával. A magas fehérjebevitel esetén, elég protein marad a szervezetben arra, hogy a sérült szövetek regenerálódjanak, a hormontermelés megfelelő legyen, és a fehérjemolekulák betöltsék egyéb fontos funkciójukat. Idézhetnék még számos eredményt, de nem folytatom.


ORIJEN
2006-09-29 22:00:00
Kedves COLLINS! Remélem, Ön is úgy gondolja, hogy jó ötlet volt ennek az oldalnak a létrehozása, hiszen a kutyák táplálásával kapcsolatos különböző vélemények ütközhetnek. Ön az évek óta hazánkban uralkodó nézetet képviseli a kutyák tápanyagszükségletével kapcsolatban. Az „alacsony fehérje-bőséges szénhidrát” álláspontot az Állatorvos-tudományi Egyetemen tanítják, lehet Ön is ezt tanulta, vagy tanítja, nem tudom. A nyugati országokban is elterjedt ez a mítosz, éppen ezért elmúlt 10-15 évben számos kutatás kezdődött a témával kapcsolatban. A tudományos munka célja a „bőséges fehérje károsítja a vesét” hipotézis alátámasztása ill. cáfolása volt. Miért volt szükség ezekre a kutatásokra? Tudom hihetetlen, de egyetlenegy tudományos bizonyíték/eredmény nem állt addig rendelkezésre, amely alátámasztotta volna a fehérjék káros hatását. Ön sem válaszolt a kérdésemre, amelyben azt firtattam, hogy használt-e ilyen típusú terméket. A kérdésben burkoltan volt benne, amire valójában kíváncsi voltam: mivel nem volt még ilyen termék a hazai piacon, akkor a jelenleg vesebetegségben szenvedő kutyák mitől lettek betegek? Fehérjetúletetéstől? Milyen táplálékot kaptak? Rendelkezik Ön erről bármilyen hiteles adattal? Őszintén érdekel a válasza!

ORIJEN
2006-09-27 22:00:00
Kedves COLLIS! Hűha! Úgy látom "szent" elkötelezetséget érez, hogy lehúzzon egy olyan terméket, amit még sohasem próbált! Miért, mi motiválja? Vesebeteg kutyusok tömegeit vizionálja számítógép előtt ülve, ez a "híres" magyar kreatívitás? Nem hiszem!! Álláspontja szerint 23-25% fehérje, 10-14% zsír és 30-40% szénhidrát az ideális arány egy száraztápban. Az ACANA termékek, sőt számos kiváló márka sem megfelelő?! Hát igen, Mi pénzéhes kapitalisták! Merész kijelentésével a szupermarketekben (nem pénzéhes kapitalisták!) kapható márkák mellé teszi le a voksát. Szilárd véleményem szerint nincs igaza. Válaszolni fogok a hozzászólására, csak fáradt vagyok, és mivel minden leírt mondatomat tüzetes elemzés alá fogja venni, pihenten írok egy "válaszeposzt" lehet jambikus és daktilus sorokban. Addig is javítunk a Fórum olvashatóságán!. P.

Collis
2006-09-27 22:00:00
A hozzászólás az elküldés után elvesztette a formázását, így az idézetek nem különülnek el a rá adott válaszoktól. Remélem azért ki lehet rajta igazodni.

Collis
2006-09-27 22:00:00
Megpróbálok minden egyes pontra reagálni, elnézést, hogy nem mindenhol tartottam be az időrendiséget.

„mi sohasem állítottuk, hogy a fehérje kizárólag fehérjeforrás, hanem csak azt, hogy energiát is szolgáltat (3,5 kcal/kg). Igaza van, a másik két tápanyagból sokkal hatékonyabban tud a kutya energiához jutni.”
Gondolom a fehérjeforrás helyett energiaforrást akart írni, és így ezzel az állítással egyetértek. Valóban: A fehérjebontás a zsír és szénhidrátbontásnál sokkal rosszabb hatásfokú, ráadásul megterhelőbb a szervezet számára és az alapanyagok is sokkal drágábbak.

„Igaza van abban is, hogy a kutya szervezete ha jó minőségű fehérjével és bőséges zsírral van táplálva, akkor a zsír glükózzá alakul a májban, a GLÜKONEOGENEZIS néven "elhíresült" folyamat nem okoz gondot a kutyus szervezetének.”
A kutya nem kizárólagosan húsevő állat, anyagcseréje azokétól (pl. macska) több ponton is eltér. Ennek okát a háziasításának a körülményei között találhatjuk, több mint 10 000 év alatt az emésztőrendszere jelentősen átalakult, és hasonlóságot mutat a mindenevő állatokéval. Ennek köszönheti, hogy fennmaradt az elmúlt 10 000 évben, mialatt nagyrészt mint hulladékeltakarító élt, és ritkán jutott jó minőségű fehérjéhez. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy etesse mindenki maradékkal a kutyáját, csak annyit, hogy a kutya már nem teljesen ugyanaz napjainkban, mint háziasítása előtt volt.

„Ha sok a fehérje a vese többet dolgozik, erre lett "tervezve" a kutya szervezete.”
Ez a feladata a vesének, de ebből nem következik, hogy szüksége is van a kutya veséjének erre a többletmunkára, vagy hogy csak így tudna működni a kutya szervezete.

„Ha jó minőségű és könnyen emészthető állati eredetű (tojás, baromfik és hal) fehérjét kap a kutya, a lebontás során kevesebb melléktermék keletkezik, amely kevésbé terheli meg a veséket. Azaz nem a fehérje mennyisége, hanem a minősége a döntő!”
Az első mondat igaz, tehát tényleg kevesebb melléktermék keletkezik jó minőségű fehérjék feldolgozásakor, de a második mondat nem: ugyanis a fiziológiás ill. a megterhelésnek megfelelő mennyiségen felüli fehérjét a kutya sem képes tartalékolni: a felesleg egy részét energiatermelésre fordítja ami mint tudjuk igen rossz hatásfokú, a másik részét pedig a vese „ártalmatlanítja” és üríti ki a szervezetből.
Hogy mennyi a fiziológiás fehérjeigény? Egy átlagos kb. 20 kg-os kutyánál 2 azaz kettő db tojás fehérjetartalmának felel meg. Ha ehhez egy átlagos aktivitást is hozzáveszünk, akkor is elegendő 22-25%-nyi (jó minőségű) fehérje.

„A tápokban található szénhidrát valójában keményítő, amely egy összetett szénhidrát. „
Helyesebben feltárt –és ezáltal a kutya számára is emészthetővé tett- keményítő. „Divatos” nevén oligoszacharid, és most már biztos mindenkinek beugrik 1-2 tápmárka, ahol hallhatott róluk.

„A kutya nyálában nem található a PTIALIN nevű enzim, amely a keményítő lebontását a szájban elkezdi, és a gyomorban folytatja.”
„A kutya jó esetben nem is találkozik nyers keményítővel egy tápban sem. A feltárt keményítőt viszont könnyen fel tudja dolgozni, mégpedig a vékonybélben.

„Ahogy említte, a szénhidrát kiválóbb energiaforrás, mint a fehérje. Ebből következik, hogy a rossz minőségű fehérjét de sok szénhidrátot tartalmaző kölyöktáp "nyújtja meg" a kölyköt, és nem a jó minőségű és bőséges fehérje.”
A növekedéshez szénhidrát és fehérje is bőségesen kell, mivel nem csak energiaigényes folyamat, de „építőkövekre” is nagy szükség van. Tehát rossz minőségű fehérje etetésekor épp hogy nem fog megnőni a kölyök, csak elhízik. Itt minden a megfelelő arányok eltalálásán múlik.

„És a fel nem használt szénhidrát zsírként raktározódik, így az elhízás kockázata nő.”
A fel nem használt zsír és fehérje is zsírként raktározódik.

„Nem értek a csirkefeldolgozásához, ennek ellenére jó a kérdése. 1000 g (1 kg) táp kizárólag egy kb. 100 kg nagytestű kölyöknek kell (9-19. hónapig) az ORIJEN Puppy Large Breed termékből.Igaz, 900 g van megadva, de az egyszerűség kedvéért maradjunk az 1000 grammnál. Ennyi táp 420 g fehérjét tartalmaz, és emellé semmilyen kiegészítőt nem kell adni a kutyusnak. Az Ön csirkéje 240 gramm fehérjében dúskál. Ön szerint egy 2 kg-is csirke tollastól-bőröstől, 1, 2 kg színhústartalommal elég egy nővésben lévő egy mázsás kölyöknek?”

Az 1 kg-ot csak azért választottam, hogy azonos legyen az összehasonlítási alapunk. Tehát 1 kg tápban 420 g fehérje van, emellett 1 kg csirkében csak 120 g. Ha a csirkét mint „Isten teremtményét” elfogadjuk természetes tápláléknak, akkor a táp összetevőinek aránya tér el a természetestől. A vágott-test ill. hús százalékos összetevőit nem hasra csapással adtam meg, hanem az ÁTK (Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet) egy publikációját használtam fel. A többi állatfaj (szarvasmarha, sertés, juh, stb.) esetében is csak néhány százalékos eltérések vannak, így állíthatjuk, hogy a zsákmányállatok is hasonló „összetétellel” rendelkeznek.
Ezzel az egésszel csak annyi célom volt, hogy a számok beszéljenek helyettem a termék „természetességével” kapcsolatban.
A második részre térve: az 1 mázsás kölyök egy elég extrém példának tűnik nekem, jobb lenne inkább növendék állatnak nevezni, hiszen ilyen súlyúra a legnagyobb fajták kölykei is csak 1-1.5 éves korukra nőnek meg. Egy ekkora kutya nyilván nem 2 kg, hanem sokkal több csirkét enne meg, ha lehetősége lenne rá.„1 Használt már ilyen tipusú terméket? Észak-Amerikában számos márka van forgalomban!”
Egy esetben használnék ilyen típusú terméket: kórosan leépült, (pl. betegség után, utcáról mentett, legyengült kutyánál) akkor sem csak magában. Szerencsére ilyennel most nem rendelkezem, ellenben van egy vesebeteg kutyám, aki teljesen tünetmentes, csak egy véletlen során derült ki, hogy az egekben van az urea és kreatinin szintje. A termék veszélyei pont itt rejlenek. A kutyák nagyon hosszú ideig képesek tolerálni a veseproblémákat minden különösebb látható jel nélkül. Viszont egy ilyen kutyának ilyen magas fehérjetartalmú tápot adni hosszabb időn keresztül egyenlő a halálos ítélettel. Csak meg kell nézni a speciális vesebeteg kutyáknak készült diétás tápok összetételét.


„2. Ismerve a magyar kutyázás, tápgyártás és a nem létező tudományos munka színvonalát, Ön szerint a kanadai szakemberek (szakírányú végzettséggel, és a témában tudományos publikációkkal és fokozatokkal)direkt egy káros terméket fejlesztenek ki?”
A szándékos károsságot senki sem feltételezi, nem is erről van szó. Amerikában (is) hatalmas a verseny a kutyatápgyártó cégek közt, ezért csak valami különlegessel lehet kirukkolni. Ez kőkemény biznisz. Egy átlagos beltartalmi értékű táppal nem lehet labdába rúgni, esetlegesen hiába is van közelebb a valódi élettani igényekhez. És egy átlagos amerikai polgárnak soha nem jut eszébe megkérdőjelezni amit eléje tesznek. Ellenben a magyar azért néha megáll és utánaszámol. A magyar szakembereket sem kell lebecsülni. Talán pont emiatt a tulajdonságuk miatt van az, hogy a kutatók, Nobel-díjasok stb. jelentős része magyar, csak éppen a szokásos magyar problémák miatt külföldön jutott csak érvényesülésre.

„3. A humán eü. a túlzott szénhidrátfogyasztás káros hatásait hangsúlyozza a MINDENEVŐ emberrel kapcsolatban! Ennek ellenére, a RAGADOZÓ kutyákat szénhidráttal kell tömni?”
Lásd 2. bekezdés. Senki sem állította, hogy a szénhidrátokra alapozott takarmányozás a jó megoldás, hanem csak annyit, hogy a szükségleten felül bevitt fehérje felesleges és egyes esetekben káros is lehet.

„4. Ön szerint egy ideális kutyatápnak felnőtt kutya részére hány százalék és milyen eredetű fehérjét, hány százalék zsírt és hány százalék szénhidrátot kell tartalmaznia? Az adatokat megadhatja grammban is!”
Élettani igények szerint átlagos aktivitásnál bőven elegendő a 23-25% fehérje, 10-14% zsír és 30-40% szénhidrát.

Más kérdés, hogy valódi természetes táplálásnál jó eséllyel nem fogunk még ehhez hasonló értékeket sem kapni, hiszen az elfogyasztott természetes táplálék nagy része víz, így a százalékos táplálóanyag-tartalmuk is sokkal alacsonyabb. Fehérjeforrásként természetesen ha lehetőség van rá, akkor a minél jobb minőségű állati fehérjékből álljon a fehérjetartalom, legjobb a tojás, és csak azután következnek a különböző húsok.


ORIJEN
2006-09-25 22:00:00
IV.RÉSZ (Most kemény leszek!!) Lenne egy pár kérdésem Önhöz és a "szakmai" kritikusainkhoz. 1. Használt már ilyen tipusú terméket? Észak-Amerikában számos márka van forgalomban! 2. Ismerve a magyar kutyázás, tápgyártás és a nem létező tudományos munka színvonalát, Ön szerint a kanadai szakemberek (szakírányú végzettséggel, és a témában tudományos publikációkkal és fokozatokkal)direkt egy káros terméket fejlesztenek ki? (Erről csak az jut eszembe, amikor a magyar focista kritizálja az angol elsőosztály színvonalát) 3. A humán eü. a túlzott szénhidrátfogyasztás káros hatásait hangsúlyozza a MINDENEVŐ emberrel kapcsolatban! Ennek ellenére, a RAGADOZÓ kutyákat szénhidráttal kell tömni? 4. Ön szerint egy ideális kutyatápnak felnőtt kutya részére hány százalék és milyen eredetű fehérjét, hány százalék zsírt és hány százalék szénhidrátot kell tartalmaznia? Az adatokat megadhatja grammban is! Várom válaszát! P.

ORIJEN
2006-09-25 22:00:00
III.RÉSZ: Nem értek a csirkefeldolgozásához, ennek ellenére jó a kérdése. 1000 g (1 kg) táp kizárólag egy kb. 100 kg nagytestű kölyöknek kell (9-19. hónapig) az ORIJEN Puppy Large Breed termékből.Igaz, 900 g van megadva, de az egyszerűség kedvéért maradjunk az 1000 grammnál. Ennyi táp 420 g fehérjét tartalmaz, és emellé semmilyen kiegészítőt nem kell adni a kutyusnak. Az Ön csirkéje 240 gramm fehérjében dúskál. Ön szerint egy 2 kg-is csirke tollastól-bőröstől, 1, 2 kg színhústartalommal elég egy nővésben lévő egy mázsás kölyöknek? Folyt. köv

ORIJEN
2006-09-25 22:00:00
II. RÉSZ: Egy magas fehérjetartalmú tápnál 18 % szénhidrát elegendő. A tápokban található szénhidrát valójában keményítő, amely egy összetett szénhidrát. A kutya nyálában nem található a PTIALIN nevű enzim, amely a keményítő lebontását a szájban elkezdi, és a gyomorban folytatja. Az embernek van ilyen. A kutya fogazata tépésre és fogásra való, nem örlésre, ellenben a gazdiéval. A kutya emésztőrendszerén gyorsan halad át a táplálék, ezért a húsokat könnyen, a növényi összetevőket nehezebben vagy egyáltalán nem tudják megemészteni. Éppen ezért a gyártók a növényi összetevőket "alapos" feldolgozási eljárásnak vetik alá, hogy könyebben emészthetőek legyenek. Ahogy említte, a szénhidrát kiválóbb energiaforrás, mint a fehérje. Ebből következik, hogy a rossz minőségű fehérjét de sok szénhidrátot tartalmaző kölyöktáp "nyújtja meg" a kölyköt, és nem a jó minőségű és bőséges fehérje. Mellékesen a szénhidrátfogyasztás emeli a vércukorszintet, a szervezet energiaszintje ingadozó lesz, ezér jobb a zsír, mint energia forrás. És a fel nem használt szénhidrát zsírként raktározódik, így az elhízás kockázata nő. Igaza van abban is, hogy a kutya szervezete ha jó minőségű fehérjével és bőséges zsírral van táplálva, akkor a zsír glükózzá alakul a májban, a GLÜKONEOGENEZIS néven "elhíresült" folyamat nem okoz gondot a kutyus szervezetének. Folyt köv:

ORIJEN
2006-09-25 22:00:00
Kedves COLLIS!Nem veszem kötözködésnek a kérdéseit, mivel azért hoztuk létre az oldalt, hogy a jelenlegi és leendő vevőink (és a konkurencia)kérdéseire válaszoljunk. A továbbiakban is várom az észrevételeit! SZÓVAL, mi sohasem állítottuk, hogy a fehérje kizárólag fehérjeforrás, hanem csak azt, hogy energiát is szolgáltat (3,5 kcal/kg). Igaza van, a másik két tápanyagból sokkal hatékonyabban tud a kutya energiához jutni. A fehérje lebontása során nitrogéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyek a vese választ ki, és vizelettel távoznak. Ha sok a fehérje a vese többet dolgozik, erre lett "tervezve" a kutya szervezete. Ha jó minőségű és könnyen emészthető állati eredetű (tojás, baromfik és hal) fehérjét kap a kutya, a lebontás során kevesebb melléktermék keletkezik, amely kevésbé terheli meg a veséket. Azaz nem a fehérje mennyisége, hanem a minősége a döntő! Csak gondoljon arra, hogy az Ön szervezetét egy nehezen emészthető táplálék sokkal jobban megviseli, és ugye a salakanyag is több. (Elnézést!) Folyt köv.

collis
2006-09-23 22:00:00
Erre az fehérje mint energiaforrás dologra válaszolnék: valóban elő tud állítani a szervezet fehérjéből is energiát, de csak végszükség esetén. A szervezet lebontási sorrendje: cukrok, szénhidrátok (glikogén -ami a májban raktározódik) zsírok és végül a fehérjék. A fehérjéknek alapvetően nem energiatartalék szerepük van az élettani folyamatokban, hanem építőkövek: enzimek, sejtalkotók alkotórészei, ezért a szervezet csak a legutolsó esetben kezdi meg a bontásukat, akkor is nagyon rossz hatásfokkal és sok melléktermékkel ami a veséket terheli. Ezért magas fehérjetartalmú táp etetésekor figyelni kell, hogy elegendő szénhidrát is rendelkezésre álljon. Másik eshetőség: ha a táp nagyon sok zsírt tartalmaz. Ugyanis a szervezet képes a zsírbontásból származó szénhirdátokat is felhasználni az anyagcseréhez a fehérjebontás mellett. (pl. ezért nem halnak meg az eszkimók fehérjetúladagolásban fóka és hal étrenden)

Egyébként kiszámolta valaki, hogy mondjuk egy 2 kg-os csirke kb. hány gramm fehérjét tartalmaz? Mondjuk jó 60%-os a vágási kitermelése, tehát 1.2 kg a színhús. Ennek 75 %-a víz, a maradék 25%, tehát 300 g a szárazanyag. A szárazanyag 80%-ban áll fehérjéből ami 240 g-nak felel meg. Egy táp 40%os fehérjetartalma azt jelenti, hogy 1000 g-ban 400 g a fehérjetartalom. Ez az előző 2 kilós csirke példára visszavezetve már 800 g fehérjét jelent a csirke szerény 240 g-jához viszonyítva. Én sem kötözködésnek szánom, de ha a csirkét elfogadjuk természetes tápláléknak, akkor itt valami nem stimmel, legalábbis a számomra.

minpins
2006-09-23 22:00:00
Rege: Erről van szó!

Rege
2006-09-22 22:00:00
Oksa,Te tod! Kinek a pap... :D

minpins
2006-09-21 22:00:00
Figyelj Rege! Nem a rágásról van szó. Az emberek egy része szárazon etet, másik része beáztatva. Én a beáztatásnak vagyok a híve, erről nem próbálok meg meggyőzni senkit, de nem szeretem, ha a kutya megeszi a szárazat és utána egész nap iszik rá és a gyomrában duzzad meg a cucc. Én ezt nem tartom egészségesnek. Arról nem beszélve, hogy szárazon el sem fogy. Tehát továbbra is áztatva fogok etetni, remélem, nem gond.

Rege
2006-09-20 22:00:00
Az enyémnek 9 hónap alatt ez az ötödik táp,egyedül az Acanát csipázta ennyire!

DHB
2006-09-20 22:00:00
Na ugye.
Az én kutyám mióta megvan 8 féle tápot kapott.
Mindegyiket imádta 2-4 napig de Orijent már 10.napja eszi élvezettel.Megkóstoltatom vele és utánna üres a tányér.Én is előszőr vizeztem de nagyot néztem hogy mi lett belőle.Most már szárazon eszi.Továbbra is hiperaktív.

Rege
2006-09-20 22:00:00
Na,megvolt a vacsi! Egyszerűen IMÁDTA,úgy habzsolta mind aki ezer éve nem evett! Picit féltem,hogy túl nagy lesz a szemek mérete,de egyáltalán nem zavarta!

Rege
2006-09-20 22:00:00
Na ma vettem egy ORIJEN Adultot a kuttyomnak,este megkostoltatom vele! Sajna mérőpohár még nísenen hozzá,ez feketepont! :)

Rege
2006-09-19 22:00:00
Ez a fehérje dolog tényleg így van! Ma voltam egy német fórumon ahol az ORIJEN-röl is szó volt és páran lebeszélték a többieket róla,mert szerintük "rengeteg a fehérje benne"!

ORIJEN
2006-09-19 22:00:00
Kedves VIKTOR! Nem kötekedésnek, hanem természetesnek veszem a kérdéseit. Hamarosan a témakörrel kapcsolatban több infót teszünk fel az oldalra, addig is kérem elégedjen meg az alábbiakkal! Nemcsak hazánkban népszerű az alacsony fehérjés etetési módszer, a világon mindenhol vannak követői. Csak az egyik hiedelem a "sok fehérje=fejlődési rendelleneségek" kapcsolat, a másik a "sok fehérje tönkreteszi a veséket" mitosz. A fehérje nemcsak a szervezet építőeleme, hanem energiát is szolgáltat. A szénhidrát, amelyet a szervezet cukkorra bont le, kizárólag energiaforrás, és semmi más. A kölyökkutya mire felnőtté válik, testsúllya sokszorosára nő. Az izomzatot, csontokat és egyébb szervrendszereket a fehérjék segítségével építi fel. A szénhidrát CSAK energia! A növekedés ütemére két tényező van hatással: 1. az eledel energiatartalma 2. az eledel kalciumtartalma (Hányan tömik kalciummal a kutyust feleslegesen?!)Ha megnézi a tájékoztatóinkat, az ACANA Puppy Large és az ORIJEN Puppy Large energia-és kalciumtartalma alacsonyabb, mint a többi kölyöktápunknak (ACANA Puppy Large már 32% fehérjét tartalmaz, az ACANA honlapot hamarosan frissítjük! Elnézést!)Attól lesz vékony csontú a kutya mert bőséges állati eredetű fehérjét fogyaszt?! Sokszor hivatkoznak az egyéni tapasztalatra, amikor a rosszul fejlődő kölyöknek csökkentik a fehérjét, majdan a kutya csontozata helyrejön. Azaz, ha nem megfelelő a kölyök csontozata, akkor emelem a szénhidrátot, és a növésben lévő csontozat helyreáll?!? Nekünk más a véleményünk! Az észak-amerikai földrészen, számos termékben magas a fehérje, mert a csak az elmúlt 10 évben elkezdődött kutatási eredmények ezt támasztják alá. Ennek megfelelően változott/nőtt az ACANA termékek fehérjetartalma is. A többi márkáról nem tudok nyilatkozni. Azért fontos a három alap információt megszerezni egy tápról (fehérje-, zsír-és szénhidráttartalom), mert ez alaján pontosabb képet kapunk a táp valódi minőségéről. Pl. jónak tűnő fehérjemennyiség és magas szénhidrát (keményítő)= sok a tápban a növényi fehérje, amelyek nem tartalmazzák a szükséges aminosavakat, és nehezebben emészthetők, továbbá nem biztos, hogy hasznosak a növésben lévő kutyáknál. Még csak egy megjegyzés: a vásárlók nagyon nyitottak voltak a termékre, gyorsan "elkapkodták" az első szállítmányt. P.

Rege
2006-09-19 22:00:00
Én nagyon nem vágom,hogy minek a tápot beáztatni,pláne ha puha szerkezetü! A kutyának meg kell szoknia a rágást,mert az örömet okoz neki és nem egy fogatlan vénember!

ORIJEN
2006-09-19 22:00:00
Kedves MINPINS! Szomorúan hallom, hogy csalódott! Igaza van, az ORIJEN nem "áztatós" táp, mivel a keményítőtartalma ( a keményítő egy összetett szénhidrát) alacsony, ezért a tápszemcsék nem "kemények". Minnél több keményítőt (szénhidrátot), azaz búzát, kukoricát, stb., tartalmaz egy termék annál keményebb a tápszemcse. A táp keménysége nem áll egyenes arányban a termék minőségével. Nagyon sokan örültek a szemcse állagának, mivel a kutya szervezetét az emésztés kevésbé terheli meg. P.

Viktor
2006-09-19 22:00:00
Nagyon érdekelne a válasz az alábbi kérdésre: Magyarországon elterjedt a köztudatban az a tény, hogy főleg a nagytestű, diszplázia által veszélyeztetett fajtáknál a növekedési időszakban nem szabad siettetni a fejlődést, mert ha lassan növekszik, nem lesz a csontozatához képest túlfejlett az izomzata és nem hízik el, ezzel is csökkentve a diszplázia veszélyét. És mindehhez alacsony fehérjetartalmú táp kell - szól a fáma. Acana puppy large leírás:
A csont sűrűsége és erőssége a kritikus pont a nagytestű kutyák növekedésénél, mivel a nagy tömegű izomzat egészséges kialakulásához és hordozásához harmonikusan kifejlett csontváz szükséges. Ezért a nagytestű kölykök táplálásához magasabb fehérjetartalmú étrend ajánlott, mivel az állat szervezete a bevitt fehérjék segítségével építi fel a nagyobb testsúly hordozásához szükséges csontrendszert. A megfelelő csontszerkezet kialakulásához mérsékeltebb növekedési sebesség kell, mint a kistestű kutyáknál, ezért a megfelelő kutyaeledelnek alacsonyabb energiatartalmúnak kell lennie."
Acana puppy small breed 32% fehérje, Acana puppy large breed 30% fehérje, akkor mihez képest magasabb?
Most néztem az Orijem nagytestűkölyök/kölyök tápjait, itt meg a nagytestűben több a fehérje. Miért? Nem kekeckedem, őszintén érdekel az indoklás, figyelembe véve az Acana (de említhetném bármelyik másik tápot is) nagytestű kölyöktáp leírását. Az Orijem nagyon szimpatikus a leírásban, tényleg közel áll a természeteshez, a farkasok is húst esznek hússal, egy kis gyomor- és béltartalommal megfűszerezve, azt is el tudom képzelni, hogy az anyafarkas a húsosabb részeket viszi a kölyköknek, tehát valóban egy nagyon magas fehérjetartalmú koszton nőnek fel, és nem hinném, hogy nagyon diszplázia-súlytott lenne az állományuk. Eddig rendben, ez összecseng az Orijemmel. De akkor mivel magyarázzuk az Acananát meg a többit, meg az elmúlt 10-20 év tévhitét a csökkentett fehérjetartalmú tápokkal? Vagy csak csökkentett energiatartalmú legyen? Fő energiaforrás=szénhidrát=gabona, tehát csak az alacsony szénhidrát a cél, magas fehérje mellett? Minden táp 100%-ból áll, tehát ha egyik összetevő csökken, nő a másik %-a, tehát alacsony fehérjetartalom mellett nő a szénhidrát és fordítva. Most akkor melyik a jó egy nagytestű kölyöknek? Nagyon szeretnék hinni az Orijemnek, mivel igen szimpatikus a leírása, de csak akkor merem kipróbálni, ha valaki meggyőz arról, hogy az elmúlt évtizedek tenyésztői felfogása a csökkkentett fehérjetartalmú kölyöknevelésről tényleg csak egy tévhit volt. És azt is szeretném tudni, hogy miért hitte/hiszi ezt mindenki mégis igaznak. Még emlékszem mikor megjelen anno a 90-es évek elejéna Royal giant tápja és nem emlékszem már melyik beltartalmi összetevője vagy százaléka okozta, de elég sok gond volt vele a kölyökkori spontán csonttörések miatt. Egy nagytestű kölyköt nagy felelősség felnevelni, amit az első másfél-két évben elrontunk azt már nincs lehetősség korrigálni. Ezért tényleg érdekel a részletes indoklás, külön kitérve a tévhitre.

minpins
2006-09-19 22:00:00
Én kipróbáltam a tápot, de nem fogok tudni etetni vele, mert nem lehet beáztatni. Gusztustalan kulimász lesz belőle, nem maradnak egyben a szemek. Pedig sokat vártam tőle, így nassnak tudom csak odaadni szárazon:-(((

Rege
2006-09-16 22:00:00
Nagyon szépen köszönöm az infót! :D

V.SZ.
2006-09-16 22:00:00
Kedves Rege!
Én lennék a győri képviselő.Orijen-t az Animániában(Szent Imre u.156/a)már kaphat,jövő héttől a Virágpiacon és a Dog Shop-ban(Nádor u.7)is megtalálható.Ha bármilyen kérdése lenne,forduljon bizalommal felém.Tel.:30/287-4900,30/302-8200.

Rege
2006-09-15 22:00:00
Kedves ORIJEN! Szomorúan tapasztaltam,hogy nálunk Győrben nem kapható az ORIJEN! Nem tud felénk olyan helyet ahol be tudnám szerezni?

ORIJEN
2006-09-15 22:00:00
Kedves DHB! Nyugodjon meg, az ORIJEN fogyasztása nem okoz mentális problémákat. Egyszerűen, valóban 70% a hústartalma, és a kutyusok szeretik a húst (azaz a bőséges fehérjét). Hallotunk hasonló tapaszatalatokról: egy "nyugdíjas" németjuhász kan az ORIJEN Senior-tól magához tért az öregkori debressziójából, szexuális étvágya azóta csillapíthatalan. Egy foxi az ORIJEN Adult fogyasztása közben "halálközeli" élményben volt része, mivel annyira habzsolta az eledelt, hogy a tápszemcsék eltömítették az orrát. Hál'Isten megúszta! Higgyje el nem hülyéskedtem! Az emberek többsége nagyon nyitott az ORIJEN-re, nagyobb ellenállást vártunk a magas fehérjetartalom miatt. A kutyások többsége tudja, hogy kedvence természetes szükséglete a bőséges fehérje. P.

Rege
2006-09-15 22:00:00
Na az szép lesz ha a yorkiem még aktívabb lesz! Akkor felköthetem a gatyóm! :D

DHB
2006-09-15 22:00:00
A kutyámnak ízlik az Orijen csak enyhén szólva hiperaktív lett tőle.
Mitől lehet ez??

little turtle
2006-09-14 22:00:00
:)

ORIJEN
2006-09-13 22:00:00
Kedves LITTLE TURTLE! Félreértett, nem akartam meggyőzni arról, hogy ne nézzen meg egy európai összehasonlítást. Ha talál ilyen oldalt, kérem ossza meg velünk is! P.

<<  < 68 69 70 71 72 73 74 > 
BA-icon-small
BIOLOGICALLY APPROPRIATE™
FRISS, HELYI ALAPANYAGOK
NO-icon-small
NINCS BÉRGYÁRTÁS